Vad kan man göra på en söndag utan pengar? 10 kreativa sätt att undvika soffpotatisfällan

Skriven av: Jessica Larsson

Söndagar kan ofta kännas som dagar då alternativen för aktiviteter är begränsade, särskilt om plånboken ekar tom. Men frågan ”vad kan man göra” behöver inte lämna dig handfallen. Ett kreativt och kostnadsfritt alternativ är att bidra till kunskapsspridning genom Wikipedia. Här kan du dyka in i en värld av information och dela med dig av dina kunskaper genom att skapa och redigera artiklar.

Wikipedia för nybörjare: En guide till ditt första bidrag

Att bidra till Wikipedia är en berikande process som öppnar dörrar till ny kunskap och gemenskap. För att komma igång, skapa ett konto på Wikipedia. Det är enkelt och kostnadsfritt. När du är inloggad kan du börja redigera befintliga artiklar. Det kan vara allt från att rätta stavfel till att lägga till ny information. Varje artikel har en diskussionssida där du kan föreslå förändringar eller diskutera artikelns innehåll med andra användare.

Att skriva din första artikel

Att skapa en ny artikel på Wikipedia kan verka överväldigande, men det är enklare än du tror. Börja med att hitta en röd länk i en befintlig artikel – detta markerar ett ämne som inte har en artikel ännu. Klicka på den röda länken och du kommer till en sida där du kan börja skriva din artikel. Alternativt, skriv in artikelnamnet i sökrutan och om det inte finns någon artikel med det namnet kommer du att få möjligheten att skapa en.

Vad krävs för att din artikel ska bli kvar?

För att din artikel ska bli en långvarig del av Wikipedia måste den uppfylla vissa kriterier. Viktigast är att den är väl underbyggd med källhänvisningar som stödjer informationen. Artikeln bör också vara relevant och ha en tydlig beskrivning av ämnet. Det är viktigt att artikeln inte är subjektiv eller skriven som reklam.

Vanliga fallgropar och hur du undviker dem

Nya Wikipedia-artiklar tas ibland bort, och det finns vanliga misstag som bidrar till detta. Undvik att skriva artiklar utan källhänvisningar, som inte uppfyller relevanskriterierna, eller som är skrivna i en reklamliknande ton. Plagiat är självklart också en stor no-no. Genom att hålla dig till Wikipedias riktlinjer och noggrant kontrollera din artikel innan publicering minskar du risken för att den tas bort.

Wikipedias sandlåda: Öva utan risk

Wikipedias sandlåda är en utmärkt plats för att öva på att skapa och redigera artiklar. Här kan du experimentera med formatering och innehåll utan att det påverkar den riktiga databasen. Använd sandlådan för att finslipa dina färdigheter innan du publicerar din artikel.

Framtida steg: Att växa som Wikipedia-skribent

Efter att du har skapat din första artikel finns det mycket mer att lära. Använd Wikipedias manual för att fördjupa din förståelse för plattformens funktioner. Tveka inte att söka hjälp från erfarna användare. De kan ge dig värdefulla tips och råd för hur du kan fortsätta att utveckla dina färdigheter som Wikipedia-skribent.