Statistik Fc Barcelona Mot Real Madrid

Skriven av: Jessica Larsson

Rivaliteten mellan FC Barcelona och Real Madrid, ofta kallad El Clásico, är en av de mest intensiva och följda i fotbollens historia. Statistik fc barcelona mot real madrid visar på en lång och dramatisk historia av matcher, där varje möte bär på sin egen berättelse. I denna artikel kommer vi att utforska den historiska kontexten, resultaten från de senaste matcherna, publikens engagemang och mycket mer.

Historisk översikt av El Clásico

Rivaliteten mellan dessa två storlag går tillbaka till tidigt 1900-tal. Den första officiella matchen spelades den 13 maj 1902, och sedan dess har de mötts över 200 gånger i olika tävlingar. Rivaliteten har inte bara handlat om fotboll; den har också speglat kulturella och politiska skillnader mellan Katalonien och resten av Spanien.

Sedan 2003 har FC Barcelona och Real Madrid mötts 67 gånger. Av dessa matcher har Real Madrid vunnit 25, medan Barcelona har segrat i 30 matcher. 12 matcher har slutat oavgjort. Totalt har Real Madrid gjort 102 mål och Barcelona 122 mål under dessa matcher. Det är tydligt att dessa siffror visar på en jämn kamp, där båda lagen har haft sina framgångar.

Historiskt sett har dessa matcher varit kända för sina dramatiska vändningar och fantastiska prestationer från stjärnspelare. En av de mest minnesvärda matcherna inträffade den 2 april 2010, då Barcelona vann med 2-0 på hemmaplan, vilket cementerade deras dominans under den perioden.

Resultat från de senaste matcherna

De senaste åren har resultaten mellan FC Barcelona och Real Madrid varit varierande. Här är en sammanställning av några av de senaste matcherna:

  1. 21 april 2024: Real Madrid 3 – 2 FC Barcelona (La Liga)
  2. 14 januari 2024: Real Madrid 4 – 1 FC Barcelona (La Liga)
  3. 28 oktober 2023: FC Barcelona 1 – 2 Real Madrid (Semi-final)
  4. 5 april 2023: FC Barcelona 0 – 4 Real Madrid (Semi-final)
  5. 19 mars 2023: FC Barcelona 2 – 1 Real Madrid (Semi-final)
  6. 2 mars 2023: Real Madrid 0 – 1 FC Barcelona (Final)
  7. 15 januari 2023: Real Madrid 1 – 3 FC Barcelona

Dessa resultat visar på en tydlig trend där Real Madrid har haft övertaget i flera av de senaste matcherna. Det är också värt att notera att matcherna ofta är jämna, med små marginaler som avgör utgången.

Publik och arenor

Matcherna mellan FC Barcelona och Real Madrid lockar alltid stor publik. Till exempel, matchen den 19 mars 2023 hade en åskådarantal på 95 745, medan matchen den 21 april 2024 hade 77 981 åskådare.

Santiago Bernabéu Stadium och Estadi Olímpic Lluís Companys är de huvudsakliga arenorna där dessa matcher spelas. Atmosfären är elektrisk, med supportrar som hejar på sina lag med stor passion. Publikens engagemang bidrar till den intensitet som präglar dessa matcher.

Det är inte ovanligt att se fans från hela världen samlas för att bevittna dessa matcher, vilket ytterligare förstärker den globala betydelsen av rivaliteten.

Statistiska höjdpunkter

När man analyserar statistik fc barcelona mot real madrid finns det flera anmärkningsvärda prestationer som sticker ut:

  • Största seger: FC Barcelona vann med 5-1 den 28 oktober 2018. Den matchen blev snabbt en klassiker, med Lionel Messi som stjärna.
  • Största förlust: Real Madrid ledde med 4-1 mot FC Barcelona den 5 maj 2008. Den matchen blev en stor besvikelse för Barcelona-fansen.
  • Oavgjorda matcher: Det har förekommit ett antal matcher som slutat oavgjort, med den senaste den 30 januari 2013, där resultatet blev 1-1.

Statistiken visar också att många matcher har avgjorts med endast ett mål, vilket understryker hur jämna dessa lag är.

Laguppställningar och stjärnspelare

I dessa matcher har många stjärnspelare gjort avtryck. Här är en översikt av några av de mest framträdande spelarna som har deltagit:

FC Barcelona:
– Robert Lewandowski
– Pedri
– Frenkie de Jong
– Ansu Fati
– Marc-André ter Stegen

Real Madrid:
– Karim Benzema
– Vinícius Júnior
– Luka Modrić
– Thibaut Courtois
– Toni Kroos

Dessa spelare har inte bara bidragit med mål, utan också med avgörande passningar och defensiva insatser. Deras prestationer har ofta varit avgörande för lagens framgångar i dessa matcher.

Rivalitetens kulturella betydelse

Rivaliteten mellan FC Barcelona och Real Madrid sträcker sig bortom fotbollen. Den representerar kulturella och historiska skillnader mellan Katalonien och resten av Spanien. För många supportrar handlar det inte bara om att heja på sitt lag; det handlar om identitet och tillhörighet.

Denna rivalitet har också påverkat samhället på olika sätt. Under årens lopp har matcher mellan dessa lag blivit en plattform för att uttrycka politiska åsikter och kulturella värderingar. Det är inte ovanligt att se banderoller och sånger som reflekterar dessa teman under matcherna.

Statistik fc barcelona mot real madrid: En evig kamp

Den pågående rivaliteten mellan FC Barcelona och Real Madrid fortsätter att fascinera fotbollsfans världen över. Statistik fc barcelona mot real madrid visar att båda lagen har haft sina framgångar och motgångar, vilket gör varje nytt möte till en potentiell historisk händelse.

Med en rik historia av matcher och statistik är varje El Clásico en händelse som fans ser fram emot. Kommande matcher kommer att fortsätta att forma denna rivalitet, och det är alltid spännande att se hur lagen kommer att prestera mot varandra.

Det är tydligt att rivaliteten mellan dessa två storlag kommer att fortsätta att vara en central del av fotbollens historia, med nya kapitel som ständigt skrivs. Varje match är en chans för spelarna att skriva sin egen historia och för fansen att uppleva den intensitet som bara El Clásico kan erbjuda.