Fakta om webbhotell

Ett webbhotell är en tjänst som erbjuds för att hjälpa den som vill publicera en hemsida (webbplats, webbutik etc) på Internet. För att publicera en hemsida så att den blir tillgänglig för andra att läsa på Internet så behöver den läggas upp på en webbserver, alltså en dator som ständigt är uppkopplad till Internet.

Varför behövs webbhotell?

Man kan i princip göra sin egen dator till en webbserver men det är ganska komplicerat och om hemsidan får många besökare så kommer resurserna hos ett vanligt Internetabonnemang inte att räcka till. Förutom en webserver så behövs även en DNS-server och ett domännamn för att besökarna ska kunna hitta till hemsidan. Ett webbhotell erbjuder normalt alla dessa tjänster på ett sätt som gör det enkelt för vem som helst att publicera en hemsida. Användarvänliga webbhotell erbjuder dessutom ofta publiceringsverktyg som hjälper dig att skapa en hemsida eller en webbutik.

Driftsäkerhet är viktigt

Om hemsidan/webbplatsen är ”ansiktet utåt” för ett företag så är förstås driftsäkerheten av största vikt. Webbhotell brukar därför ofta visa upp statistik för sina webbservrars ”upptid” (engelska: uptime). Inga webbhotell kan prestera 100 % upptid. Datorer krånglar, så även webbservrar: Maskinvara kan gå sönder; Internetanslutningen kan haverera av olika orsaker; mjukvara behöver uppgraderas med jämna mellanrum. Ett webbhotell med god service informerar sina kunder om planerad nertid, dvs. när man planerat byte av en sliten hårddisk eller uppgradering av en mjukvara. Vid oplanerade driftsstopp bör webbhotellet ge information om vad som hänt och hur snabbt felet förväntas vara åtgärdat.

Välj rätt operativsystem

När man skall anlita ett webbhotell kan det vara förvirrande att läsa om vilka operativsystem som webbhotellets olika webbservrar använder. Man kan läsa om Linux-hosting eller Windows-hosting, och en van Windowsanvändare tänker naturligtvis att Windows låter som det mest kompatibla valet. Men faktum är att de flesta webbservrar använder Linux som operativsystem, eftersom detta ofta anses vara mer driftsäkert och därför att tjänsten kan erbjudas till ett lägre pris.

Hur levererar webbhotell prestanda och snabbhet för din hemsida?

Idag har hemsidans snabbhet blivit viktigare än någonsin. Dels för att ca hälften av besökarna surfar mobilt med halvdålig uppkoppling, men också för att Google listar snabba webbplatser högre upp i sökresultatet.

Det ligger förstås i webbhotellens ekonomiska intresse att så många kunder som möjligt kan dela på en och samma webbserver. En genomsnittlig webbhotellskund använder inte så mycket diskutrymme, och lagringsmedia är billiga idag. Så utmaningarna ligger på ett annat plan. Dagens hemsidor använder ofta databaser och olika script som anlitar processorkraft. Om en webbhotellskund har en hemsida med många besökare eller om scripten är ineffektiva så kan den belasta webbserverns processor och arbetsminne på ett sätt som påverkar prestandan för de andra kunderna på samma webbserver. Dessa problem gör att kunder med viktiga webbplatser ofta hyr en dedikerad server hos webbhotellet.

Cloud hosting är en lösning

En ny metod för att kunna erbjuda goda prestanda även för låga priser, är det som har kommit att kallas cloud hosting. Cloud hosting innebär att man använder avancerade serverkluster, där olika uppgifter delas upp på specialiserade servrar. En server lagrar bilder och filer, en annan hanterar databaser, en tredje sköter e-post, etc. På så sätt kan man uppnå betydligt högre prestanda och driftsäkerhet och samtidigt öka antal kunder per server, vilket förstås i slutändan ger kunderna en mer prisvärd service.

Filsystem – en viktig faktor många webbhotellskunder inte känner till

En annan faktor som påverkar en webbsidas prestanda och driftsäkerhet är vilket filsystem webbhotellet använder. Många webbhotell använder en kontrollpanel som heter cPanel och filsystemet EXT4. EXT4 är känsligt för tillfälliga strömavbrott och annat som lätt orsakar datakorruption vilket gör att cPanel ibland behöver köra en filsystemskontroll för att säkerställa filsystemets integritet. Det kan betyda långa nertider för användaren. Filsystemet ZFS är ett mycket bättre alternativ då det är designat med fokus på dataintegritet och klarar påfrestningar mycket bättre än EXT4. Dessutom blir en webbserver betydligt snabbare med ZFS än med EXT4.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *