Fakta om Speedcubing

Speedcubing är sporten att på snabbast möjliga tid lösa kuben – den lilla manicken som från början kallades Magic Cube men så småningom blev mer känd somm Rubik’s kub efter sin skapare Ern? Rubik. Nu för tiden använder man inte Rubik’s original när man tävlar i speedcubing, utan snabbare efterföljare, så kallade speedcubes.

Första VM i Speedcubing

Det första världsmästerskapet i Speedcubing ägde rum i Budapest 1982 med den snabbaste tiden 22,95 sekunder. I skrivande stund är världsrekordet 4,90 sekunder och sattes av Lucas Etter i Clarksville, Maryland 2015 med kuben MoYu Aolong V2 (se video nedan).

Speedcubing i Sverige

I Sverige anordnas officiella tävlingar 2-3 gånger per år. Snabbast i Sverige är för närvarande Simon Westlund som har löst kuben på 7,78 sekunder. Aktuella mästerskapsresultat kan ses på World Cube Associations hemsida.

Förutom att tävla med originalkuben 3x3x3 så tävlar man även med 4x4x4, 5x5x5 och 2x2x2, samt i grenarna Blindfolded (med förbundna ögon), One-handed (med en hand), och Fewest moves (med så få drag som möjligt).

speedcubing

I speedcubing tävlar man med kuberna 3x3x3, 4x4x4, 5x5x5 och 2x2x2

Läs mer här om skillnaden mellan Rubik’s kub och bra speedcubes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *