Fakta om rymdsonden Rosetta

Rosetta är en rymdsond utsänd av ESA i mars 2004 för att den 12 november 2014 med sin landare Philae landa på kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko, även kallad gummiankan.

Rymdsonden Rosetta Rosettas resa till kometen tog alltså 10 år, beroende på att man ville spara energi genom att åka snålskjuts på planeternas gravitation (se banan i en rörlig animation). Rosetta har ”sovit” från juni 2011 fram till 20 januari 2014 då den startades upp för att börja värma upp och använda sina navigationskameror efter flera år i rymdens iskyla. ”Rosetta har världsrekord i att drivas enbart på solenergi så långt ut i solsystemet” säger Anders Eriksson på institutet för rymdfysik i Uppsala.

Syftet med Rosettaexpeditionen är att göra kemiska tester och ta reda på hur kometen Chuymov-Gerasimenko är sammansatt, vilka grundämnen och organiska föreningar som finns där etc. Philae kommer att finnas kvar och under en längre tid för att undersöka hur kometen fortsatt uppför sig.

Kometer tros vara rester som blev över när vårt solsystem bildades, så forskarna hoppas kunna lära sig mer om hur himlakroppar var uppbygda för 4,5 miljarder år sedan.

Läs mer om Rosetta på European Space Agencys hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *