Fakta om Messias

Messias är för judarna den gestalt som profeterna förutsagt som frälsare och konung. Svenskans Messias kommer från hebreiskans Messias, Mašíah, och betyder den smorde.

I judarnas heliga skrift Tanakh, som återfinns i bibeln som Gamla Testamentet, berättas att man insatte människor i tre olika ämbeten genom att de smordes med olja. Dessa tre ämbeten var prästens, profetens och konungens.

Messias betyder den smorde

Messias betyder den smorde. Här smörjs David till kung. David är en förebild på den Messias som ska komma och upprätta ett fredsrike utan slut.

Genom hela Gamla Testamentets skrifter finner man profetior och hänvisningar till att en person i framtiden ska representera och personifiera alla dessa tre ämbeten tillsammans. Han skall frälsa sitt folk från deras synder och för evigt regera i rättfärdighet.

Enligt Tanakh så ska Messias:

 • vara ättling till kung David

  ”När din tid är slut och du vilar hos dina fäder ska jag efter dig upphöja din avkomling som ska utgå ur ditt liv, och jag ska befästa hans kungadöme. Han ska bygga ett hus åt mitt namn, och jag ska befästa hans kungatron för evigt. Jag ska vara hans far och han ska vara min son.”
  2 Samuelsboken 7:12

  ”Se, dagar ska komma, säger Herren, då jag låter en rättfärdig telning växa upp åt David. Han ska regera som kung och handla med vishet, han ska utöva rätt och rättfärdighet i landet.”
  2 Samuelsboken 7:12

 • födas i Betlehem

  ”Men från dig, Betlehem i Efrata, så obetydlig bland Judas släkter, skall jag låta en härskare över Israel komma, en som leder sin härkomst från forntiden, från det längesedan förflutna.”
  Mika 5:2

 • vara en fredsfurste

  ”Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar, och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste.”Jesaja 9:6

 • som upprättar ett fredsrike

  Då skall vargen bo med lammet, pantern ligga vid killingens sida. Kalv och lejon går i bet och en liten pojke vallar dem. Kon och björnen betar tillsammans, deras ungar ligger sida vid sida. Lejonet äter hö som oxen. Spädbarnet leker vid ormens håla, ett barn sticker handen i kobrans bo. Ingenstans på mitt heliga berg skall ske något ont eller vrångt, ty kunskap om Herren skall uppfylla landet, liksom havet är fyllt av vatten.
  Jesaja 11:6-9

Kristna tror att Jesus Kristus är Messias, medan man inom judendomen inte anser att Jesus uppfyllde de messianska löftena om upprättandet av ett fredsrike på jorden. Jesus sa att hans rike inte var av denna världen utan var ett kommande himmelrike, som dock kan finnas i människans inre (Lukas 17:21), där han regerar i frid.

De judar som tror att Jesus Kristus är Messias brukar kallas Messianska judar. Det finns ju ingen anledning för dem att kalla sig kristna eftersom ordet kristus är en grekisk översättning av ordet messias.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *