Fakta om Linux

Linux är kärnan i operativsystemet GNU/Linux. I likhet med andra operativsystem (Windows, Mac OS, Solaris) är dess funktion att hantera kommunikationen mellan datorn och dess användare. GNU/Linux finns i många versioner, så kallade distributioner, där Ubuntu är en av de mest välkända.

Pingvinen Tux är Linux maskot

Pingvinen Tux är Linux maskot

Linux skapades av den finlandssvenske programmeraren Linus Torvalds. Under sin universitetstid i Helsingfors använde han och hans kamrater sig av en version av operativsystemet UNIX, men de var inte helt nöjda med det. De skickade in förslag med förbättringar, men dessa förslag ansågs vara onödiga och ignorerades. Då bestämde Linus Torvalds sig för att skapa ett eget operativsystem som skulle ta hänsyn till användarnas kritik och förslag för att skapa det ultimata operativsystemet.

Men att skapa ett helt operativsystem ensam är inte lätt. Linus Torvalds skapade kärnan (kernel) i operativsystemet, men man kommer inte långt med endast en kernel. Av en ren tillfällighet hade Richard Stallman från MIT de senaste åren utvecklat vad han kallade ”fri mjukvara” enligt precis samma idé som Linus Torvalds, alltså att utvecklarna av produkten skulle ta hänsyn till användarnas synpunkter och åsikter. Medan Linus Torvalds hade koncentrerat sig på en enkel, effektiv och stabil kernel, så hade Richard Stallman satsat mer på de övriga applikationerna som krävs för ett komplett operativsystem. Stallmans system kallades för GNU-project och hade en kärna som kallades Hurd, även den baserad på Unix. Men Hurd var inte färdigutvecklat och det visade sig att Torvalds Linux-kärna passade perfekt ihop med Stallmans GNU-projekt.

Hösten 1991 hade de tillsammans lyckats skapa ett operativsystem som fungerade tillräckligt bra för att för första gången visas upp offentligt. Nu var det många som hakade på för att hjälpa till med utvecklingen av GNU/Linux, eftersom det var ett lovande koncept. Drivrutiner, program och gadgets avsedda för GNU/Linux utvecklades, och snart fick operativsystemet stort intresse.

I folkmun kallas detta operativsystem ofta för ”Linux”, men ska man vara korrekt så är alltså Linux endast kärnan i operativsystemet GNU/Linux. Vi har för enkelhetens skull valt att nedan kalla operativsystemet för Linux.

Till en början var Linux lite svårt att hantera och passade inte för alla. Man måste mer eller mindre vara en ”guru” för att använda Linux. Om man inte visste mycket om datorer var det väldigt svårt att få igång en fungerande Linuxmaskin. Men allt eftersom tiden gick blev Linux mer och mer användarvänligt, och så småningom började det säljas i ”vanliga” datoraffärer, tillgängligt för vem som helst. Linux har däremot aldrig riktigt tappat sin guru-stämpel, vilket har gjort att det inte är så vidspritt som det hade kunnat vara. Många användare är så bekväma med andra operativsystem som Windows och Mac OS att de inte vågar eller orkar byta till Linux, kanske för att de tror att man måste vara någon sorts expert för att använda det. Men så är det faktiskt inte längre. Självklart kan man vara bekväm och van vid sitt gamla operativsystem och inte vilja byta av den anledningen, men Linux har en del fördelar gentemot andra operativsystem:

Linux har gång på gång visats vara extremt stabilt och pålitligt. Exempel har påträffats där en Linux-server har jobbat ett år i streck utan att behöva startas om en enda gång. Detta gör Linux mycket attraktivt för företag där det är av stor vikt att ha systemen i drift så kontinuerligt som möjligt, exempelvis hos webbhotell (web hosting). Alla vet vad det innebär att Windows hänger sig och har upplevt hur frustrerande det kan vara. Detta sker nästan aldrig med Linux, vilket är mycket uppskattat av dess användare över hela världen. Dessutom är Linux väldigt mycket billigare både i uppstart och i drift än konkurrenterna. Användarvänligheten, det stabila systemet och den låga kostnaden gör Linux till ett mycket bra alternativ när man ska välja operativsystem.

En anledning till att Linux inte har varit så populärt tidigare är att det har haft kompitabilitetsproblem med viss hårdvara, till exempel grafikkort. Det innebär att vissa datorer inte fungerar med Linux. Anledningen till att det har varit så är att de flesta datorer man köper i affär kommer förinstallerade med Windows, och därför är största delen av all hårdvara tillverkad för att arbeta med just Windows. De senaste åren har hårdvarutillverkarna jobbat flitigt med att skapa stöd för olika operativsystem, inklusive Linux, vilket gör Linux till ett mer och mer attraktivt val ju mer tid som går.

Sammanfattning: Linux är oftast väldgt billigt eller gratis eftersom det baseras på öppen källkod. Man slipper köpa Office-paketet eftersom Linux kommer med OpenOffice som är gratis. Man behöver inte köpa dyra antivirusprogram av två anledningar; det finns knappt några virus till Linux, och operativsystemet är mycket säkert. Det är snabbt och smidigt, efter installation av operativsystemet är du redo att köra! Man slipper vänta i flera år på att buggar och fel ska fixas – utvecklarna jobbar ständigt på att göra din upplevelse bättre, och dessutom lyssnar de på sina användares feedback. Man behöver nästan aldrig starta om Linux om man inte vill. Du har säkert märkt att Windows upplevs långsammare med tiden? Det kan du glömma i Linux, det håller sig rent och fräscht i åratal.

Linuxmiljön är väldigt flexibel. Om man skulle vilja är det inte så svårt att skräddarsy Linux att se ut som de redan bekanta Windows och Mac OS, medan man behåller de finesser som finns bakom kulisserna i Linux.

Självklart är det ju också ett personligt val när det kommer till kritan. Man vill inte ha ett operativsystem man vantrivs med, hur mycket bättre det än påstås vara. Man får helt enkelt testa sig fram och utforska de många olika operativsystem som finns idag, och förhoppningsvis finner man det som känns rätt. Det är enkelt att börja – Linux Ubuntu och många andra versioner finns att tillgå gratis och är enkla att installera!

Länkar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *