Fakta om Jesus födelse

Personen som kallas Jesus Kristus föddes under kung Herodes den Stores regeringstid. Eftersom Herodes den Store dog år 4 före vår tideräknings början, alltså 4 f. Kr, så måste Jesus ha fötts innan detta år. Lukasevangeliet berättar att Jesus föddes i nära samband med den första skattskrivningen. Den hölls år 6 f. Kr. Alltså föddes Jesus någonstans mellan år 6-4 f. Kr.

Så långt kan vi tala om fakta rörande Jesu födelse.

Jesus födelse

Jesu födelse illustrerad av Gerard van Honthorst 1622

Som fakta kan vi också ange vad bibeln berättar om Jesu födelse. Det är ett faktum att bibeln berättar att:

  • Jesu födelse förutsades av änglar. Änglar uppenbarade sig först för Maria, Jesu mor, sedan för Josef, och till sist för herdar som vaktade sina får.
  • Maria, Jesu mor, och hennes blivande man var på resa från Nasaret till Betlehem för att skattskriva sig. När de kom fram till Betlehem var det var dags för Maria att föda. Men på grund av skattskrivningen fanns det inga rum att hyra och Jesus föddes därför i ett stall och lades i en krubba.
  • Några stjärntydare från östern såg en stjärna som de trodde visade dem att en konung fötts. De följde stjärnan och kom då till Jerusalem. Där gick de till kung Herodes och frågade om det fötts någon kung. Då blev Herodes rädd för konkurrens. Han frågade rabbinerna var Messias förutsagts födas och fick till svar att det skulle ske i Betlehem. Då befallde han att alla barn under två år skulle dödas. Det kan tyda på att de visa männen kom upp till två år efter Jesu födelse för att ära honom. De varnade Josef och Maria för Herodes och därför flydde Jesu familj till Egypten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *