Fakta om Island

Island är en republik, beläget på en stor ö med flera mindre tillhörande öar i norra atlanten. Trots att Island ligger just under den norra polcirkeln så har de ett mildare klimat än oss i Sverige. Det beror på att undervattensströmmar för upp varmvatten från södra atlanten förbi Island, som får ett varmt och mysigt klimat.

Island har världens äldsta demokrati, det har fungerat bra i nästan 1100 år. Island hade också världens bästa levnadsstandard år 2006, men sedan den finansiella krisen har Islands levnadsstandard sjunkigt något. Island är det mest glesbefolkade landet i Europa, där bor 3 invånare per kvadratkilometer. Island är uppdelat i 98 kommuner och 23 län.

Island

Skógafoss vattenfall på Island. Foto: Mitchel Jones

Fisket har länge varit en stor del av Islands ekonomi, och nu står fisket för 60% av Islands BNP. Andra inkomster för landet är deras Aluminiumsmältverk, vattenkraftverk och nu växer också turismen på Island.
Sedan den finansiella krisen 2008 har Islands ekonomi försämrats kraftigt, och alla banker ägs nu av staten. Den Isländska kronan är också kraftigt försvagad.

Det finns ingen försvarsmakt i Island, men man har en del soldater. Island har ett strategiskt viktigt läge, och var en viktig position under det kalla kriget. 1949 var Island med i bildadet av Nato.

2010 blev Island aktuellt med vulkanen ”Eyjafjallajökull” som spred aska över stora delar av Europa där stora delar av luftrummet tvingades stänga under flera dagar.

En kommentar om “Fakta om Island

  1. Pingback: Fakta om vulkaner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *