Fakta om bloggar

Ordet blogg kommer från engelskans web log. En blogg är alltså en loggbok på webben, eller en dagbok om man så vill. Vanligen är den utformad som en lista med texter publicerade i kronologisk ordning, ofta med publiceringsdatum tydligt angivet samt en kommentarsfunktion där läsare kan ge sina kommentarer. Ofta kan man som läsare prenumerera på en bloggares inlägg via RSS, e-post eller via andra sociala medier.

Vanligen bloggar man inte bara för att publicera, utan också för att skapa interaktion med sina läsare, dels genom att man svarar på läsarens kommentarer, men också genom att man på sin egen blogg kommenterar inlägg hos andra bloggar. Genom att i sitt eget blogginlägg länka till ett blogginlägg i en annan blogg, skapas ofta en s. k. trackback link från den andra bloggen tillbaka till den egna bloggen. På så sätt uppstår kommunikation och diskussion som andra läsare och bloggare kan lägga sig i. Detta nätverk som uppstår mellan bloggar benämns kollektivt som bloggosfären.

Vill man starta en blogg så använder man sig antingen av en bloggtjänst där man skaffar sig ett konto och börjar blogga direkt, eller så installerar man ett bloggverktyg (publiceringsverktyg) på en egen webbserver eller webbhotellskonto med en egen domän. Ett exempel på en bloggtjänst är WordPress.com och ett exempel på ett bloggverktyg är WordPress.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *