Fakta om advent

Advent är en högtid som i första hand firas i länder med kristen tradition. Ordet advent kommer av latinets adventus som betyder ankomst.

Advent var ursprungligen en fasteperiod som kallades julfastan. Syftet med julfastan var att man skulle förbereda sig för Herrens ankomst, julen. Benämningen advent började användas vid 1000-talet.

Advent börjar fyra veckor före jul och avslutas på julafton. Den första advent infaller alltså fjärde söndagen före julafton. Den fjärde advent är alltid söndagen före julafton. Om julafton infaller på en lördag så får vi alltså nära fem veckors advent.

På våra breddgrader sammanfaller advent med årets mörkaste tid. Därför pyntar vi gärna med ljus. Adventsstjärnan som vi hänger i fönstret påminner om betlehemsstjärnan som visade vägen för de vise männen till Jesu födelse. Adventsljusstaken som vi ställer på köksbordet har fyra levande ljus där vi tänder första ljuset på första advent, andra på andra advent, etc. Men vi har även en den sjuarmade adventsljusstaken med elektriska ljus som vi ställer i fönstret, där alla ljus lyser samtidigt.

Advent inleder kyrkoåret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *